Wie Zwitserland kent, weet dat aan het openbaar vervoer daar bijzondere eisen worden gesteld niet alleen door het bergachtige landschap maar ook door de hoeveelheid sneeuw die daar op grotere hoogte ´s winters valt. Bovendien moeten de bezoekers aan de ski gebieden hun bestemming goed en comfortabel kunnen bereiken.

De lange doorgaande verbindingen worden verzorgd door de trein. De SBB  wat de NS in Nederland is, verzorgt de verbindingen op de hoofdas van het spoorwegnet op normaal spoor in samenwerking met  andere maatschappijen zoals bv de BLS.

In het bergachtige terrein verzorgen particuliere spoorweg maatschappijen meestal op zogenaamd meterspoor de verbindingen. De bekendste maatschappij is misschien wel de Rhätische Bahn, die de treinverbindingen in Graubünden en Engadin verzorgt.

De Matterhorn-Gotthard Bahn, die de verbinding onderhoudt tussen Zermatt en Disentis zorgt samen met de Rhätische bahn voor de dienstuitvoering van de `langzaamste sneltrein in de wereld`de beroemde Glacier Express. Deze “Express” brengt de reiziger in comfortabele panorama rijtuigen van Zermatt naar St. Moritz of Davos.

 

Openbaar vervoer in Zwitserland

Postbussen | Saurers |Treinen in Zwitserland | Start     

                                             MOB        RhB

 

De Berninabahn rijdt tussen St. Moritz en Tirano en biedt de reiziger op grote hoogte prachtige uitzichten over indrukwekkende gletschers en meren.

De Montreux Oberland Bahn voert de treindienst tussen Montreux gelegen aan het meer van Geneve en Zweisimmmen/Lenk uit. Via spectaculaire beklimmingen zonder tandrad bereikt de trein oa Gstaad, de wereldberoemde wintersport bestemming van bv Roger Moore.

In samenwerking met de Zentral Bahn ( Luzern- Interlaken West/Engelberg) exploiteert de MOB de Golden Pass Express van Interlaken naar Montreux. Hiervoor worden prachtige goudkleurige panorama rijtuigen ingezet.

Aanvullend op het uitgebreide spoorwegnet rijden van uit dorpen en steden de gele postbussen om passagiers naar bergdorpen en over de bergpassen te brengen.

MOB8001-2.jpg
P1010077.JPG

Klik op de foto voor een groter exemplaar

Klik op de foto voor een groter exemplaar